Najtežje in najpomembnejše stvari v življenju so preproste – ali drugače povedano, najboljše stvari v življenju so nam prepovedane in dostopne hkrati. Z vsako novo preizkušnjo spoznam, kako rad imam življenje; in živim ga šele, ko me ni strah smrti in ne življenja samega.

Knjigo o Tomažu Humarju je napisala Bernedette McDonald, kanadska avtorica, ki se je z zgodovino slovenskega alpinizma ukvarjala tudi v knjigi Alpski bojevniki. Nastala je skozi pogovore s Tomažem in njegovimi bližnjimi. V izmenjujočih se poglavjih nam predstavi Tomaževo življenjsko in alpinistično pot, od njegovih začetkov dalje, ter napeto reševanje iz Rupalske stene Nanga Parbata, kamor se je podal sam in v njej obtičal za devet dni.

Tomaževa osebnost in njegovi drzni vzponi so večkrat burili duhove slovenske in svetovne alpinistične javnosti še posebej, ko se je v koraku s časom, začel posluževati medijev. Njegovo dokumentiranje vzpona na Daulagiri, ki je potekalo neposredno iz stene, je po eni strani izzvalo navdušenje javnosti, saj so tudi ne alpinisti preko neposrednega sporočanja prvič v zgodovini doživljali himalajsko odpravo v živo, po drugi strani pa neodobravanje in kritike nekaterih alpinistov, ki so bili mnenja, da ves medijski pomp res ne sodi v steno. Še večjo razcepljenost je izzval dogodek v Rupalski steni Nanga Parbata, ki jo je želel Tomaž preplezati sam na alpski način. Na višini več kot 6000 metrov nadmorske višine je obtičal in se ni mogel premakniti ne naprej ne nazaj. Helikoptersko reševanje iz take višine je bilo po vseh pravilih nemogoče, a z veliko sreče in, kot je rekel glavni akter te zgodbe, božjo pomočjo, je uspelo. Med alpinistično srenjo se je zopet moral soočati s kritikami, vendar pa je v domovini postal nacionalni junak in absolutno najbolj priljubljeni Slovenec. Poleg njegovih alpinističnih presežkom v knjigi lahko beremo tudi o njegovem zasebnem življenju, družini, otrocih in nesrečnem padcu, ki ga je skoraj stal alpinistične kariere.

Pripoved se zaključi po njegovem zadnjem uspešnem vzponu na srednji vrh Anapurne. Knjiga je bila izdana leta 2009, istega leta, ko se je Tomaž zadnjič podal v steno in preminil ob poskusu vzpona na sedemtisočak Langtang Lirung.

Za knjigo je predgovor napisal Reinhold Messner. Knjigo sklene spremna beseda Tomaža Humarja. Iz njegovih besed sije ljubezen do alpinizma, njegov notranji mir in poduhovljenost. Na koncu knjige najdemo čudovito zbirko fotografij iz Tomaževega življenja in fotografije sten z vrisanimi smermi njegovih vzponov.

Julija Šuligoj


Vrsta gradiva – knjiga ; neleposlovje za odrasle

Izdaja – 1. izdaja, ponatis 2010, dopolnjena izdaja 2012

Založništvo in izdelava – Ljubljana: Mladinska knjiga, 2009

Jezik – slovenski

ISBN – 978-961-01-0897-9 COBISS.SI-ID – 244841216