Na današnji dan, leta 1944, je v skrivališču pod Storžičem bil izdan mariborski alpinist Miran Cizelj. Da ne bi prišel v roke okupatorju, si je sam vzel življenje.

Rodil se je v Gradcu, kjer je oče služboval kot nadučitelj. Z družino se je v Maribor preselil kmalu po prvi svetovni vojni.

Bil je odličen vsestranski športnik, ena osrednjih športnih osebnosti v Sloveniji tedanjega časa. Telovadil je pri Sokolu, bil plavalec, nogometaš, ukvarjal se je z jadralnim letenjem, odličen smučar, med drugim je postal prvak Jugoslavije v smuku leta 1939 (v slalomu in alpski kombinaciji pa na drugem mestu), državni reprezentant v odbojki in skokih v vodo.

Ob vsem tem pa so mu bili najbolj pri srcu gorski vršaci in alpinizem. Plezati je začel 1933. Že njegov peti plezalni vzpon je bila Direktna smer v severni steni Špika. Takoj nato je plezal kombinacijo Bavarsko-Skalaške smeri, Prusik-Szalayevo in Dolgo nemško smer v Triglavu idr. Bil je v steni Jalovca, opravil je prvo ponovitev Hudičevega stebra v Prisojniku, plezal je v stenah Škrlatice, Široke peči, Kukove špice, Velike Mojstrovke, Travnika in še drugod. Najbolj pa so mu bile pri srcu stene martuljških gora, kjer ima dve prvenstveni smeri: v Rigljici in v severozahodni steni Špika. Njegova velika želja je bila linija v severnovzhodnem razu Špika, ki jo je šele leta 1964 prva uspela preplezati češka naveza Kaplan-Rada, a se je smeri vseeno prijelo ime Cizljeva smer.

Miran Cizelj je bil nedvomno najboljši športnik zadnjega desetletja pred vojno v Mariboru. Po njem je tam danes poimenovana Cizljeva ulica, po njemu pa se imenuje tudi Cizljeva plaketa, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor za športne dosežke.

Cizelj je eden izmed več deset predstavnikov tako imenovane “izgubljene generacije” odličnih in obetavnih slovenskih alpinistov, ki so življenje izgubili med 2. svetovno vojno.

Več o tem Peter Mikša, Izgubljena generacija? : padli slovenski alpinisti med drugo svetovno vojno. Planinski vestnik 2015, letn. 115, št. 11, str. 41-43.

Fotografije: wikipedia, Vodeb: Miran Cizelj, Zbornik 1. SSK Maribor in izsek iz krstnega vpisa v matični knjigi.