Za Grego Lačna (19.2.1976 – 17.1.2020) lahko že ob pregledu njegovih najpomembnejših vzponov ugotovimo, da je bil eden izmed najbolj vsestranskih alpinistov v novejši zgodovini slovenskega alpinizma. Vrhunske dosežke je nizal doma in po svetu, blestel je pri športnem plezanju in ob vsem tem uspešno vodil dve podjetji ter bil družinski oče, kar je v svetu vrhunskega alpinizma prej izjema kot pravilo.

Izhajal je iz Črne na Koroškem, za plezanje ga je navdušil njegov oče Marijan, ki je prav tako alpinist. Svojo prvo smer je preplezal v steni domače Raduhe, nato pa ga je plezalna pot vodila tako rekoč po vsem svetu. Star komaj 19 let je bil član koroške odprave v Yosemite, kjer je preplezal prvenstveno smer Twilight Zone v Devils Towerju. Samo dve leti kasneje je preplezal novo prvenstveno smer v Peruju, v sklopu primorske odprave je v vzhodni steni Cayesha preplezal smer Tretji svet (ED+, VI, 6, 90°, M6, 950 m). Leta 1998 je star 22 let stal na vrhu njegovega prvega osemtisočaka, Daulaghirija. V Himalajo je odpotoval še štirikrat ter pri tem dosegel vrh Mount Everesta.

Posebno mesto ima v njegovem bogatem opusu Patagonija – v njenih stenah je plezal na kar šestih odpravah in na njih preplezal prvenstvene smeri in prostih ponovitev, ki še danes veljajo ta velik plezalni dosežek: prvenstvena smer v steni Cerro Almirante Nieto, Eol (VIII-/VII+ 650 m), prvenstvena smer v eni najdaljših skalnih sten na svetu, v severni steni Fitz Roya, Los ultimos dias del paradiso (VII+, A1, 700 m) in kratka prvenstvena smer Cortissima v Pachamami (VII-, A1, 350 m).

Prvenstvene smeri je preplezal tudi v Peruju, ki ga je obiskal štirikrat. Leto dni pred usodnim sestopom z Mlinarskega sedla po zimskem vzponu je v Kirgiziji opravil prosto ponovitev slovite smeri Perestrojka Crack (VIII+/IX-, 950 m).

Impresiven je tudi njegov seznam preplezanih pomembnejših smeri v Evropi. Izstopajo tako zimski – Heckmaierjeva smer v Eigerju, Beyond good and evil v Aiguile des Pelerines, Direktna smer (z izstopno varianto) v Aiguile Sans Nome, Omega v Petit Jorasses, Pinocchio v Mt. Blanc du Tacul, Schmidtova smer v Matterhornu kot tudi letni vzponi – Hasse-Brandler in Iso v Veliki Cini, smeri Olimpo in Tempi moderni v Marmoladi, Bonatijev steber v Druju, Flegrand delire v Grand Capucinu in druge.

Kot športni plezalec je v Burjakovi peči kar štirikrat dosegel težavnostno stopnjo 8a, najvišje ocenjena smer, ki jo je preplezal, pa ima oceno 8a+ (Go West).

Celo vrsto prvenstvenih smeri je preplezal v Raduhi in predvsem v Peci oziroma njenem ostenju, imenovanem Kordeževa rama. Med njimi zagotovo najbolj izstopata Pepelka (VIII, 250 m) in Divja jaga (IX, 250 m). V njegov spomin sta prav tako v Kordeževi rami novo prvenstveno smer preplezala njegov nekdanji soplezalec Andrej Gradišnik in Andrej Jež ter jo poimenovala Spominska smer Grega Lačna (VIII, A1, 250 m).

Grega Lačen je bil prvo ime koroškega alpinizma, katerega sloves je ponesel po vsem svetu, tudi s poimenovanjem prvenstvenih smeri ‘Koroška’. Ob pregledu njegovih dosežkov pa je povsem jasno, da je s svojimi vzponi močno zaznamoval tudi slovenski alpinizem na prehodu v novo tisočletje.

Tekst: Jure K. Čokl.

Fotografija: dvaindvajsetletni Grega Lačen v taboru dve po prihodu z vrha Daulagirija (foto: Gregor Kresal, vir fotografije Marta Krejan Čokl).