Na današnji dan, 10. junija 1997, je slovensko gorsko reševalno službo zadela huda nesreča. Med helikopterskim obnovitvenim usposabljanjem za gorske reševalce – letalce na Okrešlju v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer so sodelovali reševalci in posadka helikopterja Letalske policijske enote, so izvajali vajo dviganja reševalca letalca in ponesrečenca v reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter. Za kraj vaje je bilo izbrano sidrišče v severni steni Turske gore. Pri vaji je ob dvigovanju reševalcev iz stene prišlo do nesreče, ker niso prekinili povezave med helikopterjem in sidriščem v steni, tako da je helikopter s sidrišča odtrgal pet reševalcev.

V globino 300 metrov je omahnilo pet izkušenih gorskih reševalcev:

– 42-letni kranjskogorski zdravnik in član tamkajšnje postaje GRS dr. Jani Kokalj,

– 43-letni načelnik inšpektorata policije Uprave za notranje zadeve iz Kranja, načelnik GRS Kranj, gorski reševalec letalec in inštruktor Mitja Brajnik,

– 41-letni učitelj in ravnatelj osnovne šole v Preddvoru ter načelnik postaje GRS Jezersko Luka Karničar,

– 45-letni turistični delavec in član GRS Bovec Boris Mlekuž,

– 34-letni alpinist in gorski reševalec z Jezerskega Rado Markič.

Nesreča med rutinsko reševalno vajo je bila najhujša nesreča med reševalci v takrat 85-letni zgodovini organiziranega reševanja. Novica o tej nesreči je dobesedno šokirala Slovence, pa naj so se ukvarjali s planinstvom ali ne: koga ne bi prizadela vest, da je na usposabljanju za poslanstvo, v katerem so vseskozi pomagali ljudem v nesreči, ugasnilo njihovo lastno življenje.