Danes bi praznoval 70. rojstni dan. A se je aprila pred 39 leti zgodil podor serakov pod Manaslujem in ga pokopal pod seboj.

Nejc Zaplotnik se je alpinizmu posvečal od leta 1969 in se mu takoj povsem podredil ter že v nekaj letih sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj V Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko je plezal sam, izvedel več kot 30 prvenstvenih vzponov doma in na tujem, nekaj zahtevnih zimskih ponovitev in več težkih alpinističnih spustov.

svojem času je bil Zaplotnik eden redkih himalajcev, ki je stal na treh osemtisočakih (Makalu 1975, Gašerbrum I 1977 in Everest 1979), na vsakega izmed njih pa se je povzpel po prvenstveni smeri. Toda Nejc ni bil le himalajec, temveč vsestranski plezalec (prvi izmed naših alpinistov – skupaj z Janezom Gradišarjem – je npr. preplezal El Capitan) in alpinistični smučar (opravil je prva smučanja z Jalovca, po Kačjem jeziku in po severni steni Mlinarskega sedla). Bil pa je tudi solist. Malo kdo ve, da je leta 1982, ko pač ni bil na nobeni odpravi, soliral npr. Varianto Aschenbrennerja in še mnoge druge smeri. Od 1972 je pisal plezalske potopise v Planinski vestnik, kritične misli v Alpinistične razglede, nekaj člankov je objavil tudi drugod. Vrh njegovega pisanja je razmišljujoča izpovedna knjiga Pot, ki smo jo nekoč prebirali vsi, ki smo plezali, večina vseh, ki so hodili v gore in še mnogo tistih, ki so hribe gledali bolj od daleč…

24. aprila 1983 je umrl v snežnem plazu ob podoru serakov pod Manaslujem.