Iztok Tomazin (30. januar 1960 – ) je slovenski alpinist, himalajec, gorski in letalski reševalec ter pisatelj. O svojih izjemnih doživetjih je napisal več del, najnovejša je njegova knjiga Na meji, ki je izšla lani. Tomazin je med drugim znan kot tisti, ki je v Jugoslavijo »prinesel« prosto plezanje. Skupaj z Borutom Bergantom sta se namreč leta 1978 v ZDA seznanila s to novo, še ne uveljavljeno disciplino in kmalu nad njo navdušila mlajšo generacijo slovenskih  alpinistov. Tomazin je avtor mnogih prvih prostih vzponov in ponovitev pri nas in na Hrvaškem (Paklenica) Že v letu po vrnitvi iz ZDA a je npr. prosto ponovil smer Brid za mali čekič v Paklenici (VIII-), ki je takrat veljala za najtežjo prosto ponovitev.

Ukvarjal se je tudi z zmajarstvom in jadralnim padalstvom ter kot prvi jadral nad Mont Blancom in Kilimanjarom (o tem piše v svoji knjigi Nebo nad Afriko), opravil pa je tudi prve slovenske polete v Himalaji. Povzpel se je na pet osemtisočakov in bil udeleženec več himalajskih odprav v času slovenskega preboja v najvišje gore sveta. Tako je leta 1987 z Marjanom Kregarjem opravil zimski vzpon na Daulagiri, kar je bil prvi slovenski vzpon (v zimskih razmerah) na ta osemtisočak in hkrati (še vedno) prvi slovenski zimski vzpon na osemtisočak sploh. Naslednjega leta se je kot prvi Slovenec povzpel na Čo Oju in to na solo način po prvenstveni smeri v severni steni, kar je bil tudi prvi vzpon preko te stene. Hkrati je opravil prvo prečenje gore. Z več himalajskih gora je smučal in tudi na tem področju postavljal rekorde; leta 1993 je na primer smučal z Šiša Pangme, leta 1995 pa z vrha Gašerbruma I po japonski smeri, kar je dolgo časa veljalo za najtežji smučarski spust z vrha osemtisočaka. To je bil tudi slovenski višinski smučarski rekord, ki ga je nato presegel šele Davo Karničar. Trikrat se je vzpel na aljaški Denali in z njega smučal po treh različnih smereh v severozahodni steni, dosežek, ki še vedno ni bil ponovljen. Za svoja alpinistična dejanja in zasluge kot gorski reševalec je bil večkrat odlikovan.

Julija Šuligoj


Fotografija: Iztok Tomazin (vir Mikša, Peter, Urban Golob. Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana: Friko, Mikša in partnerji, 2013.)

Viri

Mikša, Peter, Urban Golob. Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana: Friko, Mikša in partnerji, 2013.

Mikša, Peter, Čokl K. Jure. Slovensko osvajanje osemtisočakov (1975–1995). Zgodovinski časopis : glasilo Zveze zgodovinskih društev Slovenije. 2022, letn. 76, št. 3/4, str. 510-532

TOMAZIN, Iztok. https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/tomazin-iztok/