Na današnji dan, 11. januarja 2000 je med med helikopterskim prevozom v Ljubljano, potem, ko se je ponesrečil med lednim plezanjem v slapu Aquamarin (Logarska dolina), umrl Marko Čar.

Marko Čar, rojen 23. novembra 1969, je bil izvrsten alpinist in ledni plezalec, pa vrhunski alpinistični deskar.

Bil je član AO Žiri. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1987, resneje dve leti kasneje. Do leta 2000 je opravil zahtevne zimske ter solo in proste ponovitve v slovenskih gorah (npr. slap v Kanjavcu z Uporniško smerjo – prva solo ponovitev), nekatere med njimi tudi prvenstvene: npr. Kandela v Skočnikih, Zelenček itd.

Leta 1989 se je začel ukvarjati tudi z alpinističnim deskanjem ter opravil številne zahtevne (tudi prvenstvene) spuste na Slovenskem in v tujini, npr. prvenstveni spust po grapi med Velikim in Malim Bavškim Grintovcem, prvenstveni spust z vzhodnega sedla Siniolčuja (Indija), prvenstveni spust Orient Express Wickwire z Denalija (Aljaska). Precej pomembnih vzponov in spustov je dosegel na odpravah. Leta 1994 je bil član odprave na Sikkim v indijski Himalaji, leta 1996 se je z Iztokom Tomazinom in Uršo Poljanšek povzpel na Denali v Aljaski, tri leta kasneje pa na Gjačung Kang (Himalaja) z Andrejem Štremfljem in Maticem Joštom.

Največji uspeh na področju alpinističnega deskanja je dosegel leta 1995, ko je kot član odprave SKI 8000 z Iztokom Tomazinom opravil smučarski/deskarski spust z osemtisočaka Gašerbrum I. (Karakorum). Z 8.068 m nadmorske višine sta se po Japonskem ozebniku v severni steni spustila v bazni tabor I – Iztok Tomazin s smučmi, Marko Čar pa z desko, kar velja za izjemen dosežek v svetovnem merilu. Šlo je namreč za takrat najzahtevnejši smučarski/deskarski spust z vrha osemtisočaka na svetu in za prvi spust, ki ni potekal v območju normalnega pristopa na goro.

Fotografija: Anica Čar (wikipedia).