Na današnji dan se je rodila Maša Švigelj, kiVelja za eno prvih plezalk plezalk/alpinistk pri nas. Rodila se je 23. aprila 1877 na Dunaju kot Maria Anna Dvorsky. Njena starša sta bila Wenzel Dvorsky in Emilia Brunmeyer. Bila je torej Nemka, ki se je 27. septembra 1900 poročila s Slovencem, dr. Antonom Švigljem, s katerim sta imela (glede na popis prebivalstva) tri sinove – Zdenka, Fedorja in Dimitrija. Prevzela je možev priimek in slovensko različico imena Marija – Maša. In se kmalu uveljavila kot izjemno vzdržljiva in predana plezalka in planinka v obdobju, ko so bile ženske v gorah prej izjema kot pravilo.

Z možem sta veljala za vzdržljiva planinca in za tisti čas izborna plezalca. Njuno gorniško najbolj plodno obdobje je bilo od leta 1900 do 1910. V tem času je Maša poleg prej omenjenega vzpona na Škrlatico opravila še nekaj občudovanja vrednih tur:

– Dovje—Kepa—Baba—Golica—Jesenice.

– Trbiž—Višarje—Lovec—Škrbina—Zajezera—Trbiž.

– Mojstrana— Vrata—Triglav—Vrata.

– Kranjska Gora—Vršič—Prisojnik in nazaj.

– Kranjska Gora—Martuljek—Za Akom—poskus na Špik in nazaj.

– Tridnevna tura: prvi dan: Rateče—Planica—kuloar—Jalovec—po novo usmerjeni, še nenadelani slovenski poti pod Ozebnikom v Trento; drugi dan: čez Mlinarico na Razor—Kriški Podi, med Sovatno in Stenarjem v Vrata; tretji dan: Vrata—Luknja—Kugyjeva pot— Triglav—Velo Polje—Tosc—Konjščica—Stara Fužina — slap Savice.

– Jezersko — Češka koča—Kremžarjeva pot—Kočna — Grintavec — Češka koča — Žrelo — Savinjsko sedlo—Okrešelj—Kamniško sedlo — Planjava — Škarje — Ojstrica — Kocbekova koča—Presedljaj—Konj—Velika Planina—Dol—Kamniška Bistrica.

– Kranjska Gora —Vršič—Trenta—Kriški Podi—čez Vratca pod Gamsovcem po celem na Škrlatico—Vrata.

Trikrat je stala na Triglavu, osvojila je vrhove Skute, Razorja, Ojstrice, Bavškega Grintovca, Kanina, Montaža, Škrlatice, Jalovca, Ponce in Prisojnika.

Umrla je 19. decembra leta 1937, stara ne polnih 60 let.

Vir in fotografije: arhiv Peter Mikša