Nejc Zaplotnik (rojstno ime Jernej), slovenski vrhunski alpinist, športni pedagog, gorski reševalec in pisatelj, * 15. april 1952, Kranj, † 24. april 1983, Manaslu.

»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«

Nejc Zaplotnik

Nejc Zaplotnik se je alpinizmu posvečal od leta 1969 in se mu takoj povsem podredil ter že v nekaj letih sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj v Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko je plezal sam, izvedel več kot 30 prvenstvenih vzponov doma in na tujem, nekaj zahtevnih zimskih ponovitev in več težkih alpinističnih spustov.

24. aprila 1983 je umrl v snežnem plazu ob podoru serakov pod Manaslujem. V svojem času je bil Zaplotnik eden redkih himalajcev, ki je stal na treh osemtisočakih (Makalu 1975, Gašerbrum I 1977 in Everest 1979), na vsakega izmed njih pa se je povzpel po prvenstveni smeri. Toda Nejc ni bil le himalajec, temveč vsestranski plezalec (prvi izmed naših alpinistov – skupaj z Janezom Gradišarjem – je npr. preplezal El Capitan) in alpinistični smučar (opravil je prva smučanja z Jalovca, po Kačjem jeziku in po severni steni Mlinarskega sedla). Bil pa je tudi solist. Malo kdo ve, da je leta 1982, ko pač ni bil na nobeni odpravi, soliral npr. Varianto Aschenbrennerja in še mnoge druge smeri.

Od 1972 je pisal plezalske potopise v Planinski vestnik, kritične misli v Alpinistične razglede, nekaj člankov je objavil tudi drugod. Vrh njegovega pisanja je razmišljujoča izpovedna knjiga Pot, ki so jo nekoč prebirali vsi, ki so plezali, večina vseh, ki so hodili v gore in še mnogo tistih, ki so hribe gledali bolj od daleč.

Vir: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013.

Spominsko obeležje Nejcu Zaplotniku v Kranju

Nejc Zaplotnik (rojstno ime Jernej) je že za časa svojega življenja veljal za legendo slovenskega alpinizma, po letu 1983, ob njegovi prezgodnji smrti na Manasluju, pa se je njegov status legende slovenskega alpinizma še povzdignil.

Pobudo za postavitev njegovega kipa so prvič podali že v letu 1983, kmalu po njegovi smrti, kranjski alpinisti pa so to željo po postavitvi njegovega spomenika ponovno izrazili tudi v letu 2003, ko je bil razglašen za častnega občana Kranja. Ideja je dokončno dozorela leta 2011, ko so mu člani PD Kranj ob finančni pomoči Mestne občine Kranj, Planinske zveze Slovenije in donatorjev postavili spominsko obeležje.

Njegov doprsni kip, ki ga je izdelal kipar Miha Kač, v bron pa vlil livar Roman Kamšek, stoji na skoraj dva metra visokem marmornatem podstavku pred spomeniško zaščiteno Bežkovo vilo v Kranju, kjer je tudi sedež Planinskega društva Kranj.

Vir: Jasna Paladin. »Odkrili kip Nejca ZaplotnikaGorenjski glas, 6. 9. 2011.