Dvojčka Peter in Pavel Podgornik sta se rodila v Postojni. Skupaj sta splezala prve skalne smeri v stenah južnega roba trnovske planote. Leta 1976 sta zaključila alpinistični tečaj in postala prva alpinista alpinistične sekcije pri Planinskem društvu Nova Gorica. Dve leti kasneje je tečaj opravila tudi Tamara Likar in alpinistična sekcija se je s tremi člani spremenila v alpinistični odsek. Stremela sta k plezanju prvenstvenih smeri v domačih in tujih gorah in zahtevnih ponovitvah, kar ju je kmalu pripeljalo v vrh takratnega jugoslovanskega alpinizma.

Sodelovala sta na mnogih alpinističnih odpravah, ki so dosegale pomemben uspehe za slovenski alpinizem: leta 1981 sta bila udeležena na odpravi v južno steno Lotseja. Naslednjega leta sta se udeležila prve primorske odprave v Južno Ameriko. Preplezali so Jugoslovansko (Slovensko) smer na Aconcaguo. Leta 1996 sta s Stanetom Klemencem, Janezom Jegličem, Frančkom Knezom, Silvom Karom in Slavkom Svetičičem dosegla enega vidnejših, če ne najvidnejših slovenskih uspehov v Patagoniji: preplezali so prvenstveno smer Peklenska diretissima (VIII+, A4) v vzhodni stena Cerro Torreja.

Junija 1982 sta se Pavel in Tamara Likar namenila preplezati zahtevno smer Meč v Malem Koritniškem Mangartu. Zaradi slabih razmer sta vstopila v smer Lotos. Presenetilo ju je nenadno poslabšanje vremena in med drugih bivakom sta od izčrpanosti in podhladitve umrla.

Smrt brata dvojčka Petra ni odvrnila od nadaljevanja svoje alpinistične kariere. Leta 1985 je bil udeležen na odpravi na zahodni vrh Kangčendzenge. Celo poškodbe niso zavrle njegove želje po vzponih; leta 1988 se je z berglami povzpel na Kilimanjaro. Leta 1986 je v jugovzhodni steni Cerro Adele opravil solo zimski vzpon po prvenstveni smeri. Plezal je tudi na Grenlandiji (tam je priplezal na več neosvojenih vrhov, enega je poimenoval po Tanji, drugega po Pavlu), Kanadi, v Severni Ameriki in bil aktiven v slovenski gorski reševalni službi. V Novi Gorici je sodeloval pri ustanovitvi enote za hitre reševalne intervencije. Za svoje dosežke je bil večkrat nagrajen in odlikovan; leta 1986 so na primer člani odprave na Cerro Torre prejeli Bloudkovo plaketo. Leta 2016 je prejel nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma. Peter je leta 2009 postavil spletno stran Primorske stene in je še danes njen urednik.

Julija Šuligoj

Viri

PODGORNIK, Pavel. https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/podgornik-pavel/

PODGORNIK, Peter. https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/podgornik-peter/

Mikša, Peter, Urban Golob. Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana: Friko, Mikša in partnerji, 2013.