Razmere v letih po koncu druge svetovne vojne, ko je vladalo pomanjkanje, alpinistične opreme, kot jo poznamo danes, pa še niso bilo ali pa je pri nas ni bilo mogoče dobiti, mlade nadobudne generacije alpinistov niso ustavila. Z veliko mero domišljije in improvizacije so se podajali v visoke in višje hribe, hodili, plezali in se družili. O teh letih pripoveduje Peter Muck v knjigi Spomini starega alpinista. Knjiga nam nudi več od le opisov gorskih doživetij avtorja. Predstavljena so tudi nižja hribovja, »mini gore« in njihovo lepota, kar je navadno redkost v planinski literaturi.

Gorniško udejstvovanje avtorja ni le navadno popisovanje vzponov; bralec je namreč preko slikovitih opisov bogatih z metaforami in ne direktnimi opazkami ter včasih tudi kritikami udeležen pri raznoterih dogodivščinah avtorja. Ob branju se spomnimo, da kar vzpone dela neprecenljive, niso le vzponi na vrh gore in sestopi v dolino, pač pa tudi tisti majhni obrobni dogodki, ki jih spremljajo. To so lahko prijetne ali pa neprijetne stvari, odvisno tudi od tega kako človek nanjo pač gleda ali na kateri strani je. Za spokojno spečega »smrčalca« je spanje v skupnih sobah gorskih koč enako spanju doma, za vse ostale pa pomeni bolj ali predvsem manj prespano noč in jutranjo namrgodenost. Prav tako so pomembne osebe, ki jih srečamo v gorah, od (gorske) favne do oskrbnikov in natakaric ter ljudi, ki iz neznancev postajajo znanci. Pa tudi dejavnosti pred turo, na primer teženje domačih v stilu »a je treba spet v hribe«, in po njej.

Knjiga Spomini starega alpinista je ena tistih, ki je ne moreš odložiti, ko jo enkrat začneš brati, ker se ob branju ves čas malo hahljaš in se z dogodki poistovetiš. Spomniš se podobnih doživetij in začutiš željo po odhodu v hribe. Knjigo krasijo tudi fotografije avtorja iz različnih obdobij njegovega življenja, ki branje še popestrijo.

Julija Šuligoj


Vrsta gradiva – dokumentarna literatura ; neleposlovje za odrasle

Založništvo in izdelava – Ljubljana : Planinska zveza Slovenije, 2023

Jezik – slovenski

ISBN – 978-961-6870-89-4

COBISS.SI-ID – 141217795