Roman Benet (1962), alpinist iz Kanalske doline, organizacijsko bolj pripada italijanskim alpinističnim krogom, toda dejstvo, da je Slovenec, ki je s svojimi vzponi pustil velik pečat v Julijcih in plezal tudi z našimi alpinisti ter da je odličen Himalajec, je seveda dovolj velik razlog, da ga omenimo tudi na naši strani. Že dolga leta pleza skupaj s svojo zakonsko partnerko, italijansko plezalko Nives Meroi (na sliki).

Njuna himalajska pot se je začela 1994, ko sta se udeležila odprave na K2 po severnem razu, kjer sicer niso dosegli vrha, toda Roman je spoznal, da mu plezanje na najvišjih gorah sveta zelo leži. Romanov prvi osemtisočak je bil Nanga Parbat, naslednje leto sta sledila Šiša Pangma in Čo Oju. Eden njihovih najlepših podvigov je bila trilogija iz leta 2003, ko sta z Nives skupaj v vsega 20 dneh priplezala na vrhove Broad Peaka, Gašebruma 1 in 2. Leta 2004 je stal na vrhu Lotseja, leta 2006 na Daulagiriju in K2, leta 2007 na Everestu in 2008 na Manasluju. Tudi leto 2009 se je začelo zares dobro, a je na odpravi na Kangčendzengo hudo zbolel in naslednja tri leta večinoma preživel v bolnišnicah in prestal dve presaditvi kostnega mozga. Leta 2012 se je vrnil v Humalajo, ko jima je le malo zmanjkalo, da bi z Nives stopila na vrh Kangčendzenge. Jima pa je to uspelo leta 2014 leta, 2016 je sledil predzadnji Makalu in 2017 še Anapurna.

Roman Benet je edini Slovenec s preplezanimi vsemi osemtisočaki, na vse se je povzpel brez uporabe dodatnega kisika, na večino pa v majhnih, dvo-do tričlanskih odpravah brez višinskih nosačev.

Foto: arhiv Roman Benet.