Na današnji dan je bila leta 1959 rojena Tamara Likar, zelo perspektivna alpinistka AO Nova Gorica, ki je v svoji kratki plezalni karieri opravila preko 200 alpinističnih vzponov od tega 12 prvenstvenih in več prvih ponovitev. Tamara je bila članica I. primorske odprave na Aconcaguo leta 1982, tam je preplezala vzhodno steno in dosegla vrh ter je že bila izbrana v ekipo prve ženske (jugoslovanske) alpinistične odprave v Pamir. Odprava je na pot odšla 13. julija leta 1982, toda brez Tamare.

Le nekaj dni prej, konec junija 1982, sta namreč v severni steni Malega Koritniškega Mangarta Tamara in njen soplezalec Pavel Podgornik umrla. Tam ju je ujelo dvajseturno deževje s sneženjem, kar je bilo za usodno. Obstala sta v steni, le dober raztežaj pod koncem stene …

Njuna poslednja zgodba je prava tragedija. V spomin na njiju ter v razmislek o etiki poslednjih ravnanj tudi v najbolj nemogočih pogojih jo na kratko predstavljamo tudi tukaj.

Tamara in Pavel sta se 26. junija 1982 namenila v smer Meč, takrat komaj leto dni staro mojstrovino Lidije Painkiher in Frančka Kneza. Ker pa je bila smer mokra, sta načrte spremenila in vstopila v smer Lotos, delo Lidije Painkiher in Roka Kovača, ki je tudi čakala na prvo ponovitev. Vreme se je zvečer nenadoma poslabšalo, nato je nastopilodolgo deževje ter ohladitev s sneženjem. Noč ju je ujela v območju najtežjega dela smeri (zahtevna prečka desno). Od tam sta naslednji dan v stalnem deževju prečila steno proti levi vse do Leve Piussijeve smeri, po kateri sta hotela izplezati. Druga noč ju je ujela 50 metrov pod izstopno gredino oziroma 150 metrov pod vrhom. Dež je ponoči prešel v sneg.

“Med drugim bivakom sta umrla zaradi izčrpanosti in podhladitve”, so takrat zapisali v časniku Delo. Nekateri prijatelji obeh preminulih plezalcev pa vedo povedati, da je Pavlu že uspelo izplezati v lažji svet, toda Tamaro so zaradi mraza zapuščale moči in ni več zmogla čez zadnji previs. Pavel ji tudi z vrvnimi manevri ni mogel več pomagati, same pa tudi ni hotel pustiti v brezupnem položaju. Tako se je tudi sam zelo izčrpan spustil nazaj do nje in skupaj sta zaradi podhladitve tam tudi umrla.

Odlomek iz poglavja Nekoč so bili bojevniki. V: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013.

Naslovna fotografija: Tamara Likar v Triglavu, foto Peter Podgornik.