“Lado najtežjega dela Luciferja sploh ni preplezal s cepini, pač pa je v moker led izklesal oprimke in pustil, da so mokre volnene rokavice primrznile na led”.

Vanja Matijevec je alpinist zlate generacije slovenskih alpinistov 70. in 80. let, ki je izkušnje nabiral tudi v Himalaji. Ne le nabiral, daleč od tega. V navezi s Frančkom Knezom mu je na odpravi leta 1981 uspelo po novi smeri doseči rob južne stene Lotseja, ki je dotlej veljala za nepreplezljivo. To je bil do takrat najtežji vzpon v Himalaji. Bil je tudi član legendarne odprave na Everest leta 1979, predviden tudi za naskok na vrh, a se je temu odrekel, saj je odhitel na pomoč navezi Stipe Božić, Stane Belak – Šrauf in Nepalec Ang Phu, ki se je po osvojitvi vrha pri sestopu zaplezala in noč preživela visoko nad 8000 metrov.

Vanja Matijevec števila svojih preplezanih smeri ne pozna, saj si je že leta 1981 nehal zapisovati vzpone, ima pa med njimi dobrih 30 prvenstvenih. Od teh pa je najbolj ponosen na prvenstveno smer v zahodni steni Trisula, ki so jo leta 1987 splezali od vznožja naravnost na vrh. Med slovenskimi plezalci, tudi med mlajšimi generacijami, pa je najbolj poznan po vzponu v lednem slapu Lucifer, ko je skupaj z Ladom Vidmarjem in Blažem Oblakom leta 1979 preplezal naš verjetno najbolj znan in sploh prvi preplezani ledni slap pri nas – Lucifer v Gozdu – Martuljku. S tem se je začela doba lednega plezanja na Slovenskem.

O vzponu, ki bo čez dober mesec dni dočakal že častitljivih 45 let, je za naš YouTubu kanal povedal nekaj besed.

Z njim se je pogovarjal Peter Mikša.